POW: ontsnappingen via Nederlandse grens

Spectaculair zijn de verhalen van gelukte ontsnappingspogingen van P.O.W.'s vanuit de Duitse kampen. De volgende 3 digitale boeken gaan over ontsnapte krijgsgevangenen die met veel moeite de Nederlandse grens bereiken, s'nachts lopen in westelijke richting, overdag zich verschuilen, passage van enkele grote rivieren en uiteindelijk de zwaar bewaakte Duits-Nederlandse grens over. De beschrijving van het gebied tegen de Nederlandse grens is herkenbaar. Het wordt alleen niet helemaal duidelijk waar ze de grens zijn overgestoken, moet bij Drenthe of Groningen zijn.

Opmerkelijk feit: ze werden niet geinterneerd maar konden met hulp van de autoriteiten Engeland weer bereiken. 

De Nederlandse grens werd door de Duitsers zwaar bewaakt, even als de bruggen over de Eems. Dit om deserteurs en ontsnapte POW's de passage van de Nederlandse grens zoveel mogelijk te belemmeren. Zie onderstaande kaart met de kampen van waaruit werd gevlucht.

 

Pearson, George: the Escape of a Princess Pat:

Edward Edwards heeft een dagboekje bijgehouden met aantekeningen waarmee Georg Pearson het boek schrijft.

Edwards overleeft nauwelijks een executie  in de Yper salient nadat hij gevangen is genomen; naar aanleiding van verhalen dat Canadesen Duitsers de keel doorsneden hadden Duitsers ook weinig mededogen met Canadese krijgsgevangenen.

Kwam via Roesselare in het POW kamp bij Giessen. Hier 1e poging naar Zwitserland te vluchten, gepakt. Weigerde te werken in munitiefabriek en werd overgeplaats naar een strafkamp bij Hannover, Celle, daarna in Vehnmoor, 2e vluchtpoging, gestrand  op een brug over de Eems.
Daarna in kamp bij Parniewinkel, Salsenger en vandaar 3e poging in augustus 1916. Moet ergens ter hoogte van TerApel de grens zijn gepasseerd (zie hiernaast zijn aantekeningen, heeft het over het Duitse stadje Latham, waarschijnlijk wordt bedoeld Lathen). Was in Borger en Assen. Was bang om te worden geinterneerd. Via Rotterdam, nog het Vredespaleis in Dan Haag gezien, terug in Engeland. Kreeg aanvankelijk niets uitbetaald daar hij genoteerd stond te zijn gesneuveld. 
Georg Pearson was een beroepsmilitair, had ook gevochten in India en Zuid Afrika.

Caunter, John Alan: 13 Days: the chronicle of an escape from a German prison: 

John Alan Lyde Caunter, een officier bij het Engelse leger werd gevangen genomen bij Gheluveld op 31 oktober 1914, verblijft in een kamp bij Krefelt, wordt in 1917 overgeplaatst naar een kamp bij Schwarmstedt, noordelijk van Hannover. Ontsnapt daar in 1917 en bereikt in  13 dagen de Nederlandse grens, waar? niet geheel duidelijk. Komt kort na zijn ontvluchting 2 andere ontvluchters tegen en met z's drieen berereiken ze de Eems na eerder 2 riviertjes bij Hannover te zijn gepasseerd, vervolgens nog de rivier de Hunte en tenslotte moet de Eems worden gepasseerd. De Duits-Nederlandse grens werd goed bewaakt door de Duitsers maar met enig geluk komt John Alan Lyde Caunter met één metgezelNederland binnen. Over de 3e ontvluchter die even vóór de Eems apart verder gaat wordt niets meer gezegd. Nederlandse autoriteiten brengen hem naar Rotterdam vanwaar Engeland weer wordt bereikt.

Featherstone, Gerald  Knight:  Brother Bosch,an Airman's Escape from Germany:

Is als gevechtspiloot in november 1916 na machinepech gedwongen te landen in vijandelijk gebied. Werd geinterneerd in Cambrai, mislukte poging om te ontvluchten, daarna op treintransport naar Duitsland. Verblijft in: Osnabruck, Clausthel (Harz) waar de winter wordt doorgebracht, en Ströhen (ten westen van Hannover) . Vanuit hier ontsnapt en bereikte via nachtelijke voettochten na ongeveer 10 dagen de Nederlandse grens. Volgens de beschrijving zou dat ergens via de grens met de provincie Groningen zijn geweest: na het overzwemmen van de Eems moest nog een waterweg worden gekruist die direct over de grens in Nederland zou liggen.
 
 

De laatste grote hindernis, de rivier de Eems, voor het bereiken van de Nederlandse grens, gele lijn. View naar het westen toe met onder de Eems.