yper of ieper

De meest bekende oorlogstad naast Verdun is het Belgische plaatje Ieper. De Belgische bevolking spreekt Nederlands. Daarnaast wordt de stad gedurende het gehele jaar bevolkt door Engelsen waarvan  een groot deel voor een soort pelgrimstocht naar Ieper komen. Velen hebben een voorvader (grootvader of overgrootvader) die hier is gesneuveld.

Wij waren in Ieper in 2004 en in 2009. Beide keren werd overnacht in hotel Regina aan de markt tegenover de lakenhal.

 

de lakenhal thans en voorheen

Het meest bekende gebouw is de Lakenhal, in de dagboeken van ooggetuigen de "Clothhall". Elke ooggetuige van deze oorlog die op één of andere manier in Ieper terecht kwam doet melding over dit schitterende 13e eeuwse gebouw, aanvankelijk nog redelijk intact, na 22 november 1914 (rond het einde 1e slag bij Ieper) grotendeels verwoest door Duitse brandbommen (zie hiernaast de brandende lakenhal op 22-11-1914).

Het bijzondere aan Ieper is dat het na 1918, toen het letterlijk volledig in puin lag, weer werd hersteld met dezelfde stenen en zoveel mogelijk zoals het vroeger was. Ook de lakenhal is op deze wijze weer opgebouwd en ziet er weer uit zoals in de middeleeuwen.

In de lakenhal is het : "In Flanders Field" museum gevestigd.

Informatie over routes rond Ieper zijn te verkrijgen in het VVV kantoor vlak hier in de buurt.

De Menen poort wordt vooral bezocht tegen 8 uur s'avonds als de last post wordt gespeeld. Het publiek, voornamenlijk Engelsen, staat rijen dik om dit deuntje uit de wereldoorlog 1 met gepaste eerbied aan te horen. In de muren van de Menen poort staan de namen gebeiteld van alle gesneuvelde Engelse soldaten die nooit meer zijn terug gevonden.

Menen poort boven en onder

Ramparts cemetery, een kleine begraafplats op de oude verdedigingswallen van Ieper

de ramparts, de middeleeuwsw bolwerken werden ook veel bebruikt om hier onderkomens te maken voor de militairen