het ijzer front
Het Ijzergebied waar oa de slag om de Ijzer in oktober 1914 heeft plaatsgevonden werd door ons 2x (2004 en 2010) bezocht vanuit Diksmuide (hotel).
Na de slag aan de Marne trokken de Duitsers zich terug op de Chemin des Dames. Ten westen hiervan was nog geen front. De Duitsers wilden daar proberen de Franse havens te bereiken, en daarbij de geallieerden zo in de flank aan te vallen. De geallieerden wilden ook via het westen de Duitsers in de rug aanvallen (wedloop naar de zee). De legers botsten o.a. in de zuidwest hoek van België waar de rivier de Ijzer met het kanaal naar Ieper een laatste vededigingslinie vormden. Hier vond van 18 tot 30 oktober 1914 de slag aan de Ijzer plaats. Door het onder water zetten van het gebied ten westen van de Ijzer werden de Duitsers hier tot staan gebracht.
Diksmuide werd op 10-11-1914 door de Duitsers veroverd, was in 1918 totaal verwoest en moest weer volledig worden opgebouwd. Het was dus in 14-18 een Duits frontstadje. Diksmuide is nu vooral bekend vanwege de Ijzertoren. Vanaf deze toren heb je een aardig uitzicht over dit stadje.
Op een mooie zomerse dag in 2004 dit uitzicht van de Ijzertoren: op de voorgrond de toegangspoort van deze Ijzertoren, de rivier de Ijzer en aan de overzijde het hotel (direct rechts van de brug) waar toen werd overnacht.
Een uitzicht naar de andere kant laat het gebied zien dat in 1914 voor een groot deel onder water kwam te staan en als een soort "Hollandse" waterlinie fungeerde in de periode 1914-1918.
Het gebied links van de Ijzer kan beschouwd worden als het Ijzerfront. Tot Nieuwpoort was het één grote watervlakte met hier en daar op wat hoger gelegen stukken (eilandjes) militaire waak- en uitzichtposten.
Het land achter deze waterlinie was het enige stukje België dat niet bezet was door de Duitsers (de Westhoek).
Er zijn een aantal routes met borden aangegeven het gebied te verkennen.